Museum Voorlinden is een Nederlands particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden te Wassenaar in Zuid-Holland. De erin ondergebrachte kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland.[1]

De bouw van het museum startte in 2013. Het werd in aanwezigheid van koning Willem-Alexander op 10 september 2016 officieel geopend.

Het museumgebouw, naar een ontwerp van architect Dirk Jan Postel van architectenbureau Kraaijvanger, bestaat uit twee lagen, waarvan één bovengronds van zeven meter hoog. De opzet is mede geïnspireerd op die van het Deense museum Louisiana (1958) en de Zwitserse Fondation Beyeler (1997). Door toepassing van veel glas en van met natuursteen beklede wanden in de kleur van duinzand voegt het gebouw zich naar de omgeving, die omstreeks 1912 is ingericht door de landschapsarchitect Leonard Springer. De in 2016 uitgevoerde museumtuin is een ontwerp van Piet Oudolf.

In het museum is een oppervlakte van ruim 4.000  voor tentoonstellingen gereserveerd. Naast zalen voor tijdelijke tentoonstellingen, wisselende collectiepresentaties en de vaste collectie omvat het gebouw een auditorium, een bibliotheek, een museumwinkel, educatieruimte en een restauratie-atelier. Op circa honderd meter afstand van het museumgebouw is het museumrestaurant gevestigd in het oude landhuis. Dit rijksmonument[2] is in 1912 ontworpen door de Britse architect R.J. Johnston in Engelse landhuisstijl.

Anselm Kiefer is een onvermoeibare alleseter met oneindig veel interesses. De kunstenaar is altijd op zoek naar nieuwe inzichten en betekenissen. En dat zie je duidelijk terug in zijn gelaagde werk. Daarin verweeft hij Germaanse mythologie, geschiedenis, poëzie, literatuur en filosofie. Hij gebruikt daarbij traditionele en onconventionele materialen, zoals goud, olieverf, stro en lood. Kiefer stelt zijn werken bloot aan de elementen, steekt ze in brand, voegt levensgrote objecten toe of beitelt eerder aangebrachte lagen weg. Zo creëert hij ware symfonieën vol textuur en betekenis, waaraan hij liefst blijft doorwerken. Want een kunstwerk is voor hem eigenlijk nooit klaar.

Anselm Kiefer: ‘Kunst is verlangen. Je komt er nooit bij, maar je blijft aanhouden in de hoop dat het je wel lukt.’